De warmtepompinstallatie

Een warmtepomp zet warmte uit de omgevingslucht met behulp van vloerverwarming, buffervat of radiatoren om in verwarming voor uw woning.

Een warmtepomp maakt het mogelijk uw woning het hele jaar op een duurzame manier te voorzien van een prettige binnen temperatuur. DIt betekent dat een warmtepomp zowel kan koelen als verwarmen. In Nederland zijn er per jaar gemiddeld 220 dagen waarop de verwarming aan staat: stookdagen. Deze 220 stookdagen zijn te verdelen in drie categorieën:

  • 160 dagen met een buitentemperatuur tussen de 8 en 18 graden Celsius
  • 40 dagen met een buitentemperatuur tussen de 3 en 8 graden Celsius
  • 20 stookdagen met een temperatuur van minder dan 3 graden Celsius

Een hybride warmtepompsysteem dient om de 160 stookdagen optimaal over te kunnen nemen. Zo bespaart u kosten op de energierekening en met deze besparing drukt u de kosten voor de investering. Uw bestaande systeem kan indien nodig bijspringen om uw woning op de andere dagen ook te verwarmen.

Het rendement van uw warmtepomp

Het rendement van de warmtepomp drukt met uit in COP,  Coëfficient of Performance. Deze waarde geeft de verhouding tussen het energieverbruik en de afgegeven energie weer. Hoe hoger dit getal is, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. De gemiddelde warmtepomp heeft een COP-waarde tussen de 4 en 5, bij een buitentemperatuur van 7°C. Als de buitentemperatuur onder de 7°C komt neemt de COP geleidelijk af. 

Welke installatie past bij u

U heeft de keuze uit twee soorten warmtepompen, te weten:

  1. De monoblock Bij de installatie van een monoblock heeft u geen speciale monteur nodig. Deze pomp moet wel in combinatie met een CVketel en buffervat worden geplaatst. Als uw water CV leiding direct door de muur binnenshuis op het CV systeem aangesloten kan worden kunt u de keuze voor een monoblock maken.
  2. Split Bij de split uitvoering wordt de pomp met een hydrobox aangesloten. Daarom moet de pomp geïnstalleerd worden door een STEK monteur. Er wordt gekozen voor een Split warmtepomp als de afstand tussen het buitendeel en de CV aansluiting te lang is .

De voordelen van warmtepompen

Het plaatsen van een warmtepomp in uw woning is een investering in een groene en duurzame toekomst. Een warmtepomp is energiezuinig en daardoor bespaart u behoorlijk op de rekening ten opzicht van stoken op gas. Het is zowel een manier om een woning te koelen als te verwarmen. Het installeren van een warmtepomp systeem is maatwerk wat onze monteurs graag voor u doen. Bij het samenstellen van dit systeem kijken wij samen met u naar de mogelijkheden, wensen en omstandigheden. Zo speelt de isolatiewaarde van uw woning mee en is het goed om te weten met welke apparaten het systeem moet samenwerken. De installatie is maatwerk om een optimale werking te realiseren. Het is tevens mogelijk om de warmtepomp te koppelen met verschillende systemen zoals zonnepanelen, HR ketel en/of pelletkachel/ ketel

Neem nu contact op met Beter Huis

Wilt u meer weten, een offerte opvragen of een afspraak inplannen? U kunt ons bereiken op 073 623 54 01 of u stuurt een mail naar info@beter-huis.nl. U kunt onze showroom altijd bezoeken om de mogelijkheden zelf te bekijken. Ook daar staan onze medewerkers voor u klaar. Voor een duurzame woning met een warmtepomp moet u bij Beter Huis zijn!